Διαλέξτε την δική σας τραπεζαρία για τον χώρο σας

Αρχική | Τραπεζαρία | Διαλέξτε την δική σας τραπεζαρία για τον χώρο σας
  • blog epilogi trapezarias

Διαλέξτε την δική σας τραπεζαρία για τον χώρο σας

2017-09-18T13:35:40+00:00 Απρίλιος 15th, 2016|Τραπεζαρία|

Όσο κι αν έχουν αλλάξει τα στυλ διασκόσμησης, όσο και αν εμπλουτίστηκε η χρήση της (π.χ. ως γραφείο), η τραπεζαρία κρατάει ακόμη τον βασικό ρόλο της ως χώρος φαγητού. Εκφράζει όμως πολύ περισσότερα, καθώς γύρω της μαζεύονται οικογένεια και φίλοι για να απολαύσουν τη φιλοξενία του οικοδεσπότη – με παραδοσιακό ή μοντέρνο τρόπο.

Οι διάφορες φόρμες τραπεζιών δεν εξυπηρετούν μόνο αισθητικούς σκοπούς. Έτσι, τα τετράγωνα είναι καλύτερα για μικρούς χώρους, ενώ τα μακρόστενα προτιμώνται σε περιπτώσεις που το δωμάτιο είναι μεγάλο.

Επειδή οι λανθασμένες εκτιμήσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα είτε να βρεθείτε με ένα μεγάλο αλλά στριμωγμένο τραπέζι είτε με ένα μικρό που δεν σας φτάνει, προτού καταλήξετε σε εκείνο που ταιριάζει στον χώρο σας, πρέπει να υπολογίσετε μια απόσταση περίπου 70-80 εκ. περιθώριο από το τραπέζι έως τον τοίχο για να μπορεί κάποιος να σηκωθεί εύκολα αλλά να περνάτε και εσείς πίσω από κάθε καρέκλα για να σερβίρετε τους καλεσμένους σας.

Τα υλικά παίζουν κυρίως αισθητικό ρόλο, αλλά καθένα έχει τις δικές του απαιτήσεις. Αν σας ενοχλούν οι δαχτυλιές, μη διαλέξετε γυαλί και, αν δεν έχετε διαθέσιμο χρόνο, ξανασκεφτείτε την επιλογή του ξύλου, καθώς κάθε τόσο χρειάζεται πέρασμα με λάδι (εκτός αν είναι από εμποτισμένη ξυλεία).Όπως και για το τραπέζι, το ξύλο είναι το πιο συνηθισμένο υλικό για μια καρέκλα τραπεζαρίας, κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας του. Παρ’ όλα αυτά, τα πιο μαλακά ξύλα χρειάζονται προσοχή. Το δέρμα και το microfibre (ως επένδυση) καθαρίζονται εύκολα, αλλά αν θέλετε ιδιαίτερο ύφος προτιμήστε βελούδο ή γενικώς βαριά υφάσματα (τσόχα, σαντούκ κ.λπ.) με μοτίβα της επιλογής σας. Το plexiglass δεν κλείνει τον χώρο και, παρά την εύθραστη εικόνα του, αντέχει αρκετό βάρος – απαιτεί όμως προσεκτικό καθαρισμό.

Τα υλικά καθορίζουν την ανθεκτικότητα της τραπεζαρίας σας αλλά και την αισθητική της. Έτσι επιλέγοντας έναν σκελετό από ατσάλι σε φινίρισμα χρωμίου και επιφάνεια από γυαλί θα έχετε πολύ μοντέρνο ύφος, ενώ ένας μεταλλικός σκελετός με περίτεχνα σκαλίσματα δημιουργεί αυτό που λέμε εξοχικό στυλ.

Τα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια συνδυάζονται ιδανικά με μεγάλους ξύλινους πάγκους, εκατέρωθεν του τραπεζιού. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε από τη μια πλευρά έναν πάγκο και από την άλλη καρέκλες.